Δελτίο Τύπου

Ταξίδι στην Παράδοση 2014


Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμου προσέφερε ένα "Ταξίδι στην Παράδοση" στα πλαίσια των εργασιών προετοιμασίας του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11 π.μ. με τους παρευρισκόμενους να επιβιβάζονται σε διάφορα σκάφη, παραδοσιακά και μοντέρνα με προορισμό τον Άγιο Ισίδωρο όπου και ξεναγήθηκαν στα παραδοσιακά ναυπηγεία της περιοχής και γνώρισαν από κοντά τον τρόπο ναυπήγησης των ξύλινων σκαφών.

Η επόμενη στάση ήταν η παραλία στο Σειτάνι όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στα γαλαζοπράσινα νερά και να γευτούν τους μεζέδες που προσέφερε το τμήμα παραδοσιακών σκαφών του Ναυταθλητικού Ομίλου Καρλοβάσου.

Μετά την επιστροφή στο Λιμάνι του Καρλοβάσου, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν διαλέξεις στο κτήριο του Ναυταθλητικού Ομίλου Καρλοβάσου με την παρουσία όλων των αρχών του νησιού.Ο κ. Κώστας Δαμιανίδης, αρχιτέκτων, μίλησε για το έργο του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου και η κ. Ελένη Στεφάνου, μουσειολόγος, για το Μ.Ν.Ν.Τ.Α. εκτός των τειχών, με θέμα το μουσείο, η τοπική οικονομία και ο πολιτισμικός τουρισμός.

Μετά τις διαλέξεις ακολούθησε βράβευση παραδοσιακών ναυτικών, ξυλοναυπηγών και υλοτόμων από τον Δήμαρχο Σάμου, κ. Αγγελόπουλο, τον Ταξίαρχο Σάμου και άλλες αρχές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκινητικές οι στιγμές με τους παραδοσιακούς εργάτες της γης και της θάλασσας να παραλαμβάνουν βουρκωμένοι τα διπλώματα αναγνώρισης του πολύχρονου κόπου τους.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση που ο Ναυταθλητικός Όμιλος Σάμου προσέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους. Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με γλέντι και χορό στην προβλήτα του Λιμανιού και στολίστηκε με το κέφι του κόσμου που συνέχιζε να χορεύει και μετά τα μεσάνυχτα.

Όλοι όσοι συμμετείχαν, άτομα της θάλασσας και της στεριάς χαιρέτισαν με την παρουσία τους την δημιουργία του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών και εξέφρασαν την ευχή να επαναληφθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση που πρόσφερε γνώσεις πάνω στην ναυπηγική τέχνη στο νησί μας και άφθονη διασκέδαση.

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος ευχαριστεί το Δήμο Σάμου, το ίδρυμα Δημητρίου και το Τμήμα Παραδοσιακών Σκαφών του, για την άρτια οργάνωση της εκδήλωση καθώς και όλους τους ιδιοκτήτες σκαφών που συμμετείχαν με τα σκάφη τους στο "Ταξίδι στην Παράδοση".